17 november 2013

NYA ZEELAND - TILL OCH FRÅN LAKE TEKAPO

När vi hade lämnat Akaroa och regnbågen bakom oss körde vi på åt sydväst några timmar, med siktet inställt på Lake Tekapo.
Bästa fikat i Nya Zeeland på ett café i det lilla samhället Fairlie. Vi fikade på samma ställe första gången vi var i NZ och hade längtat tillbaka och blev väldig glada när vi insåg att inget hade förändrats och att utbudet var detsamma. Jag tog exakt samma sak som då; citronmarängpaj och en sojalatte. Mmm...
Den härliga utsikten när man börjar närma sig Lake Tekapo. Först är allt bara platt platt platt och så dyker det plötsligt upp en bergskedja i horisonten.
Så kom vi då fram till slut och bokade en campingstuga för två nätter, precis vi den där turkosa sjön, som skymtar bakom nyponen. Jag tog en bild på dem för att det hade blivit så väldigt höstigt så snabbt, eftersom vi hade kört både söderut och upp 700 m ö h. Målet med besöket var att Lukasz skulle få gå på en star gazing tour. Förra gången vi var där blev det ju inställt båda nätter på grund av moln.
Vi begav oss direkt ut på en promenad som tog oss en bit längs med sjön och sedan ett antal hundra meter upp till toppen av Mount John, där observatoriet och astrocaféet ligger.
Utsikten är fantastisk, som en tavla. Fast det var ganska kallt ute, så vi gick in och värmde oss på caféet.
Fikade länge. Kopparna matchade ganska bra med omgivningen.
Så småningom gick vi ner för berget igen och när vi väl var nere igen hade det börjat mörkna och blivit riktigt kallt, typ nollgradigt, så vi gick till restaurangen vid de varma poolerna och värmde oss med en bit mat.
Senare på kvällen begav sig Lukasz iväg för att gå på den där stjärnskådnings/astrofoto-turen och det visade sig att det var den klaraste natten på flera år! Så det var riktigt lyckosamt. Det blev många fina bilder, som den ovan, där man tydligt ser vintergatan.
Dagen efter tog vi bilen upp till astrocaféet och jag deltog i en rundtur på observatoriet där man fick se teleskopen och kontrollrummet och annat skoj.
På eftermiddagen körde vi norrut på östra sidan av Lake Tekapo och spanade på stora fåglar och stora kottar. Hittade massor av gigantiska kottar, men de allra största växer på ett träd som står på en helt vanlig villatomt inne i samhället. Vi körde förbi huset denna gången men det var ingen hemma, fast vi fick ju se det på nära håll förra gången vi var där. På kvällen begav sig Lukasz ut för att fota och jag tyckte han var iväg väldigt länge, men när han kom tillbaka igen visade det sig att han hade hängt med på en till likadan tur som föregående kväll. Han hade lyckats pruta till sig turen till halva priset.
Sen hängde jag med honom till The Church of the Good Shepherd, ett klassiskt motiv som figurerar på nästan alla nattbilder från Lake Tekapo. När vi kom dit var det beckmörkt och tyst, men efter en stund började det prassla lite här och där och man förstod att det var en massa andra fotografer ute bland grästuvorna. Vi hade såklart ficklampa med oss så att vi kunde se vart vi steg. Annorlunda kvällsnöje kan man säga.
Nästa morgon var det åter igen dags att röra på sig, så vi packade bilen och fortsatte åt sydväst, en sträcka som vi faktiskt inte hade kört förut. Här är den strålande utsikten vid Lake Pukaki där vi bara stannade till några minuter.
Körde över en böljande bergskedja innan vi några timmar senare kom fram till Wanaka, där det blev lunchpaus på stranden.
I Wanaka var det betydligt varmare eftersom det inte ligger så högt. Det blev dock ingen lång visit eftersom vi skulle vidare till Queenstown. Vi passade på att besöka Arrowtown, en pittoresk liten guldgrävarstad, strax utanför Queenstown, där all gammal charm och vackra byggnader finns kvar och lockar många turister, däribland oss. Vi spenderade natten i Queenstown och det som hade varit en härlig varm höstdag byttes mot en iskall kväll och natt, vilket gjorde att vi bara höll oss inomhus och försökte hålla värmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar