17 januari 2012

Syltkakor

I lördags var det Josefins födelsedag och vi var inbjudna till ett ordentligt kalas i stugan vid havet. Jag hade bakat en av mina favoriter, nämligen klassiska syltkakor, till fikat efter maten. De blev väldigt väldigt möra.
Jag frångick receptet lite och lät inte degen vila i kylen en timme för jag var så otåligt och bakade ut dem meddetsamma.

Det här behöver man till cirka 50 kakor:

5,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
300 g smör
0,5-1 msk kallt vatten
1 dl hallonsylt

Blanda vetemjöl, potatismjöl, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Dela smöret i mindre bitar och nyp ihop det med mjölblandningen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt gärna degen vila i kylen en timme.
Sätt ugnen på 175°C. Dela degen i femtio delar och rulla dem till bollar som läggs på plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna lite och gör en fördjupning i mitten med hjälp av knogen. Fyll gropen med hallonsylt. Grädda kakorna i mitten av ugnen cirka 10 minuter tills de fått ytterst lite färg.

Sen bjuder du hem några kompisar på eftermiddagsfika och njuter med en kopp te eller kaffe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar