5 mars 2012

Mini Pecan Pies

När jag var i Malmö för några veckor sedan köpte jag ju en minimuffinsplåt. Den invigdes när helgen började närma sig förra veckan och jag gjorde fredagsfika till jobbet. Dock blev det ju inte minimuffins utan mini-pecan pies, som är en av de bästa grejerna enligt mig, men så är jag också verkligt galen i pecannötter.
Ni som har erfarenhet av pajbak vet att degen kan bli lätt sönderfallande med bara smör och det vill man ju verkligen inte vara med om när man gör sådana här små näpna historier som ska stjälpas ut ur sin form. Nej då vill man ha stadga. Det gör man lättast genom att minska på smöret och tillsätta något annat. Jag använde naturell yoghurt, men det kanske funkar med vatten. Annars kan man nog ta valfri mejeriprodukt från kylskåpet såsom fil, kesella, gräddfil, crème fraiche eller smetana.
Såhär gjorde jag mina 20 små pajer. Det går också bra att göra en stor paj, men dubbla då allt till fyllningen utom nötterna. Jag fick lite smet över från fyllningen som inte fick plats någonstans så man kanske kan minska lite på ingredienserna, och använda ett litet ägg.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
75-100g rumsvarmt smör
ca 0,5 dl naturell yoghurt


Fyllning:
3 dl pecannötter
1 ägg
15 g smör
1,25 dl mörk eller ljus sirap
2 msk farinsocker 
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk vetemjöl

flingsalt och florsocker

Gör först degen genom att blanda vetemjöl, vaniljsocker och smör tills det är smuligt. Tillsätt yoghurten och arbeta samman till en deg. Dela degen i 20 bitar. Rulla varje bit till en kula som du plattar ut till några millimeters tjocklek och trycker ut i minimuffinsplåten. Detta är ett pilligt moment som tar lite tid. Jag tog hjälp av den platta toppen på en muddlare (som man använder till att krossa lime och mynta med när man gör mojitos). Jag tog helt enkelt varje degplatta och lade den centriskt på muddlaren och vek försiktigt ner kanterna lite så att det såg ut som ett degspöke. Sen vände jag upp och ner på det hela i muffinsplåten och tryckte ut resten med fingrarna. Nagga sedan med en gaffel eller provsticka.
Sätt ugnen på 150°C
Bryt pecannötterna i mindre bitar och fördela i pajskalen. Smält smöret. Vispa ägget och blanda med smör, sirap, farinsocker, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Portionera ut smeten över de nötfyllda pajskalen och grädda i mitten av ugnen 40-50 minuter.
Låt pajerna svalna och lyft sedan ut dem ur formen och strö lite flingsalt på toppen. Pudra gärna florsocker över vid servering.

Sa jag att de gjorde succé på fredagsfikan trots konkurrens i form av tårta från en ny medarbetare? Det blev dessutom över så att jag och Josefin fick efterrätt till vår frukost i lördags och jag och Lukasz fick något att fika på i söndags.

2 kommentarer: