11 september 2012

PARIS DAG 2

Så var det då fredag i Paris. Började dagen med att spana ut genom hotellfönstret och känna lite på vädret. Lite kallare och ganska blåsigt. Vi gick ner till bageriet bredvid hotellet och köpte med oss varsin fylld baguette.
Sen tog vi metron till Belleville och började promenera till vad jag trodde var Belleville-parken, som jag hade läst skulle ha fantastisk utsikt över staden. Det visade sig dock i efterhand att vi hade gått till fel park, nämligen Parc des buttes Chaumont. Tji fick vi! Men vi tar Belleville-parken nästa gång.
I denna parken var det i alla fall höstvackert.
Det var Lukasz också. Höstvacker alltså.
Vi gick upp på några av kullarna för att se varifrån man hade bra utsikt och vi kunde inta vår frukost, men vi hittade inte. Till slut bara satte vi oss på en kulle och mumsade i oss våra baguetter.
Sedan fortsatte vi att leta efter den där platsen varifrån man har vidunderlig utsikt över hela Paris, men vi hittade den inte. Vi var ju i fel park!
Men vi njöt ändå av den vackra promenaden.
Vi hittade dock ett utkikstorn, som bjöd på denna vyn, med Sacre Coeur i fjärran. Fast där blåste så förskräckligt...
...så jag gömde mig bakom en pelare och Lukasz knäppte värsta romantiska 90-talsbilden.
Sen gick vi ner för kullen mot metrostationen Jaurès, varifrån vi började vår promenad söderut längs med Canal Saint Martin. Ett måste för alla Amélie de Montmartre-fantaster.
Plötsligt blev det väldigt varmt, så vi tog en kaffe och delade en äppelkaka utanför ett litet café.
Njöt av solen och värmen så länge det varade.
Fortsatte ned längs kanalen och gick fram och tillbaka över broarna.
Bropaus.
När kanalen tog slut svängde vi höger till République och tog metron till Montmartre.
Kikade på obligatoriska Moulin Rouge. Montmartre är stökigt, för stökigt för min smak. Men jag vill gärna få en bättre bild av det. Någon som har några bra tips?
Sen började vi promenera upp till Sacre Coeur. Gillar den fina karusellen nedanför.
Kikare, med bra utsikt i bakgrunden.
Till slut var vi uppe och bestämde oss för att gå in. Jag har varit där förut. Ingen kö och det tar cirka fem minuter att gå igenom.
Det vackra taket över ingången. Efteråt gick vi ner bakom kullen, hit och dit nedför en massa parisiska trappor. Där är det väldigt mysigt, men det blev stökigt igen när vi närmade oss metrostationen Château Rouge. Så vi tog metron ner till Marais igen.
Fantasilöst kan tyckas, men vi tog en favorit i repris när vi gick förbi Derrière och bokade bord till öppningen en timme senare. Vi traskade således tillbaka till hotellet och gjorde oss i ordning för middag och gick dit igen.
Vi fick bord på den lummiga innergården. Till förrätt delade vi på en krabbsallad med wasabi och vitkål (tror jag det var) och till huvudrätt tog jag någon slags fisk med grönsaker och citronsmör. Mycket gott var det hursomhelst! Även chokladmoussen till efterrätt var supergod. När vi var nöjda med kvällen gick vi in och upp på övervåningen där det finns ett "hemligt" rökrum.
Man hittar det om man går genom det där klädskåpet.
Och innanför ser det ut lite såhär. Massa knäppa saker, gamla möbler, uppstoppade djur och kristallkronor. Men vi var där lite för tidigt och det var inga människor där.
Speglar fanns det en hel del. Hej hej!
Så vinkade vi till slut adjö till Derrière och begav oss hem för att sova. Dagen efter var ju en stooor dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar