Det här behövs till 40 st:
2 tsk torrjäst
3,3 dl 40-gradigt vatten
3/4 dl farinsocker
ca 9 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller bakpulver
Grovt salt eller havssalt
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt farinsocker och arbeta in mjölet tills degen precis släpper bunkens kanter. Täck degen med plastfolie och låt jäsa ca 45 min.
Sätt ugnen på 250°C. Koka upp en stor kastrull med vatten medan du delar degen i 40 bitar och rullar till bollar. Tillsätt bikarbonat i vattnet och lägg ner degbollarna en eller ett par i taget. Låt dem koka 10 sekunder innan du tar upp dem och lägger dem på bakplåtspappersklädd plåt. Det blir lagom med två plåtar med 20 bollar på varje. Strö på salt medan de fortfarande är blöta så att det fastnar, och snåla inte! Grädda i ugnen 8-10 min eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler och avnjut sedan med smör och mjölk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar