10 augusti 2011

På äventyr i Polen

Nu är jag tillbaka i verkligheten igen efter att ha spenderat sista semesterveckan i Polen, där vi hälsat på Lukasz släktingar. De bor i det lilla samhället Buk, strax utanför staden Poznan. Vi har ätit väldigt mycket supergod mat, spelat badminton, promenerat bland åkrar och blommor och lekt på ett majsfält. Några kvällar åkte vi till bageriet och köpte varmt nybakat bröd direkt från ugnen.
En dag åkte vi till en badplats, men vågade inte bada. Vi hade i och för sig inga badkläder med oss ändå. Vi kände på vattnet och promenerade lite längs vattnet och hittade en fin båt.
Det dracks en del Limoncello och så blev vi bjudna på hemmagjort fruktvin som hade stått på jäsning i källaren i två år. Inte alls pjåkigt må jag säga.
På onsdagen åkte vi med en nästan olidligt varm buss in till Poznan och strosade runt vid gamla torget. Senaste och första gången jag var där var för två år sedan. Där är väldigt vackert och mysigt, fullt av restauranger och barer.
Älskar att fotografera färgglada saker som till exempel vindsnurror och ballonger.
Vi hittade ett fint litet antikvariat där jag bläddrade bland djurplancher som var utrivna ur gamla böcker. Sen gick vi runt på några sidogator där det var himla lugnt och harmoniskt.
Sen lämnade vi det gamla toget (Stary Rynek) och begav oss mot gamla bryggeriet (Stary Browar) som numera inrymmer bästa shoppingcentret. Fotade inte så mycket där men bilden nedan lyckades jag fånga innan jag slukades upp av alla affärer man kan önska sig. En superfin mörkblå kappa fick följa med hem.

Fick med någons glass på bild. Ser himla god ut.
Jag fick nöja mig med blodapelsinsorbet som var ganska god den med.
Vi åkte tåg hem. Åh det är nåt speciellt med gamla tåg alltså. Jag gillar det så himla mycket. Fönster som går att öppna, dörrar som har handtag och avsaknaden av digitala displayer. Helst ska det ju finnas kupéer, som i en Agatha Christie-roman, men det är inget måste.
På fredagen åkte vi in till Poznan igen. Den här fina byggnaden mötte oss när vi hoppade av bussen. Jag tycker det ser ut som kulissen till en Disneyfilm.
Vi satte oss på ett café som hette DaVinci och andades ganska mycket nittotal. Jag vet inte om det beror på de torkade blommorna eller den enhetliga färgskalan. Kanske det är kombinationen. Men det var bra ändå.
 Där beställde vi en supersmarrig paj med vaniljkräm i botten och ett lass blåbär på toppen .
Sen tog vi en runda bland alla fina byggnader med sina glassiga färger och dekorationer.
Hittade även Domkyrkan av en slump. Den ser ut som en rosa tårta med en massa spritsad vit grädde på. Insidan var inte mycket sämre den heller.
Efter inhandling av två klänningar, ett par skor och en del annat begav vi oss till Dragon Head, ett väldigt mysigt ställe vi förälskade oss i för två år sedan. Då satt vi där och spelade Yatsy till fyra på natten och körde därefter till Berlin, som ligger fyra timmar bort. 
Stället är tre våningar i en gammal tegelbyggnad med knirrande trätrappor, en innergård, en terrass, två barer och en massa rum med gamla möbler.
Vi satt på tredje våningen och kunde se ner genom springorna i golvet. Vid en öppning i golvet kunde vi även kika ner på den ena baren. Satt och pratade om hur allt blev som det blev och provade en och annan polsk snaps mellan varven. Sen blev vi hämtade av en släkting och hemskjutsade till Buk.
På lördagen åkte vi långt långt ut på landet. Ingen aning om vart eller åt vilket håll för vi svängde hela tiden. Vi stannade lite snabbt vid ett vackert kloster som låg mitt i den gröna bokskogen.
Efter en timme eller så var vi framme i en loppis-by. Längs med gatan var det hur många lador och skjul som helst med loppsar inuti. Det var över trettio grader i luften och ännu varmare inne så vi blev ganska trötta av att springa ut och in i lokalerna. Det fanns självklart en massa grejer jag hade velat köpa med mig hem, typ cyklar och stolar, men eftersom vi var full bil gick ju inte det. Lukasz köpte dock en fin industriell skrivbordlampa som ni ska få se sen när den är rengjord och putsad. Det jag hittade var en massa fina gröna tomater att fotografera. Stekta gröna tomater är förresten min famoritfilm och bok.
På kvällen hölls det storslagen grillfest i trädgården och jag smög runt och fotograferade några saker man kan äta.
På söndagen gick vi upp innan tuppen och puttrade iväg norrut för att ta färjan hem till Sverige igen.
Åhh jag längtar redan tills jag får åka till Polen igen.

3 kommentarer:

  1. Helt fantastiska bilder! Får mig att vilja åka till Polen!

    SvaraRadera
  2. Vilka fina foton. vad res sugen jag blir.

    SvaraRadera
  3. SV: Roligt att du gillar den. Vilket fynd hon har gjort :)

    SvaraRadera