1 mars 2012

Digestivekex

För några veckor sedan så bakade jag ju kex. De blev himla goda, väldigt lika digestivekex i smaken fast ungefär hälften så söta. Perfekta med smör och ost och en kopp te. Måste dock utlysa en varning om att man lätt äter för många! Jag kommer inte riktigt ihåg hur många kex det blev när jag gjorde dem, men det blev två fulla plåtar i alla fall. Kanske 30-40 stycken, men det beror ju såklart på hur stora man gör dem.
Jag fick modifiera mängderna ganska mycket från originalreceptet, men det var ungefär såhär:

4 dl havregryn
4 dl fullkornsvetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk bikarbonat
2 krm salt
saften av ½ citron
150 g smör
knappt 1 dl mjölk

Kör havregrynen i matberedare tills de är fint krossade, det tar en liten stund. Tillsätt alla torra ingredienser och häll över citronsaften. Lägg i smöret i klickar och kör tills det är smuligt. Häll över massan i en bunke och arbeta ner mjölk tills det blivit en deg. Degen ska vara ganska torr, men ändå gå att kavla. Sätt ugnen på 175°C
Kavla ut degen till 3-5mm på lätt mjölat bakbord och ta ut kex med önskat kakmått, eller skär med kniv. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, de kan placeras ganska tätt eftersom de inte växer så mycket i ugnen. Nagga kexen och grädda ca 15 min.

2 kommentarer: