1 april 2012

Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter


Idag läste jag ut Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter. Tipset fick jag från sötaste Fröken Sohl när vi träffades i höstas. Hon är full av bra tips och vi tycker nog ganska mycket om samma saker. Många har säkert sett filmen om Ya-Ya flickorna, så även jag, fast jag mindes verkligen ingenting när jag började läsa boken. Nu känner jag att det är dags att se den igen. Boken var helt i min smak, både rolig, sorglig och gripande. I stora drag kan man väl säga att boken handlar om den livslånga vänskapen mellan fyra kvinnor och det ganska komplicerade förhållandet mellan en mor och en dotter. Den utspelar sig i nutid (om man räknar 1996 som nutid) med en massa återblickar till 40-50- och 60-talet. Det jag tycker om allra mest är att den utspelar sig i den amerikanska södern. Älskar verkligen böcker som utspelar sig i de sydliga delstaterna under det tidiga 1900-talet och innehåller sånt som dallrande hetta, bomullsfält, majsbröd, flodbank och det öronbedövande ljudet av cikador. Kanske gillar jag det så mycket eftersom det är ungefär så långt från den svenska vintern man kan komma.
Andra böcker jag läst som utspelar sig i liknande miljö är Stekta gröna tomater, Daisy Fay och mirakelmannen, En röd liten fågel i juletid (alla tre av författarinnan Fannie Flagg) och den gamla klassikern Möss och människor. Någon som har tips på andra bra böcker som utspelar sig i den miljön?

1 kommentar:

  1. Tack söta du!
    Va roligt att du tyckte om den! :) Stämningen är så väldigt mysig i den... Borde kanske se filmen, känns som att den är väldigt olik boken. Fast så är det väl alltid.
    Och fina bilder till inlägget, som alltid!

    SvaraRadera