3 mars 2013

HONG KONG PART 1

Vi landade i Hong Kong en torsdag kväll. Tog oss in till stan med snabbtåget Airport Express och vidare till hotellet vid North Point på Hong Kong-ön med metro. Trötta som vi var tog vi första bästa restaurang nära hotellet. Lite svårt att komunicera då ingen pratade engelska, men de hade bildmeny så vi pekade och fick in jättegod mat bestående av kinesiskt kryddad gås, ris med räkor och fläsk och några slags stekta risbullar med olika fyllningar. Sen tog vi en liten kvällspromenad i vårt område och köpte knäppa grejer i en mataffär. Sedan slocknade vi som små ljus på hotellet. Morgonen efter tog vi metron och åkte under vattnet till Kowloon (andra sidan vattnet). Först blev det en tur i Kowloon Park och sedan gick vi ner till vattnet där man hittar Avenue of Stars, som är Hong Kongs svar på Hollywoods Walk of Fame. De enda namn vi kände igen var Jackie Chan och Jet Li.
Vackra lyktor nära Avenue of Stars.
Hittade bra foto-ljus,så vi turades om att posera. För övrig fotade jag en massa med Lukasz kamera för att lära mig. Det där med systemkameror är minsann inte lätt. Ljusmätning hit och bländarprioritet dit. Tog en kaffe på Starbucks innan vi tog metron norrut för att gå på marknaderna i Mong Kok.
Där var det en helt annan känsla. Mycket mer Kinesiskt. Väldigt mycket folk, ljud, dofter och skyltar. Men väldigt trevligt ändå.
Vi gick till gatan där en massa affärer säljer akvariefiskar i påsar för inga pengar alls. Där fanns även djuraffärer med ursöta hundar och katter i bur. Hjärtat gjorde lite ont. Ville ta hem allihop.
Sedan gick vi söderut genom alla marknader som säljer det mesta. Skor, kläder, väskor, krimskrams, tingeltangel, elektronikprylar, peruker och en massa annat. Några köp blev det, bland annat en adapter så att man kan ladda iPhone i bilen. Får se om den funkar i NZ, vi gav bara en tjuga.
Flackade lite hit och dit på gatorna och satte oss sedan på en hörna och åt stekta dumplings med jättegod grönsaksfyllning. Det kostade i princip ingenting, men höll oss mätta till kvällen.
Satte oss i skuggan under träden vid Tin Hau-templet och åt mangosteen som vi hade köpt på en marknad. Fantastiskt god frukt, trots att den ser urbota tråkig ut.
Fortsatte till Temple Street, där det är nattmarknad varje dag efter mörkrets inbrott, men eftersom det var eftermiddag när vi passerade, så de hade bara precis börjat sätta upp sina stånd.
Klocktornet nere vid hamnen, Tsim Sha Tsui, som den sydligaste delen av Kowloon heter.
Väl nere vid hamnen igen siktade vi in oss på att åka den obligatoriska Star Ferry-turen över till andra sidan igen. Solen började gå ner över det smoggiga Hong Kong. Det var nästan så att jag fällde en tår.
Vacker båt. Turen över gick loss på hela 2 spänn. Bra valuta för pengarna kan man säga. Det gick väldigt fort att åka över och turen bjöd på härlig utsikt. Särskilt i solnedgången.
Det här får bli den sista bilden för dagen. Vi tog oss från från färjeläget till metron genom ett futuristiskt Hong Kong och tog en snabb nudelsoppa på en restaurang nära hotellet innan jet-laggen slog till och vi somnade tidigt. Ibland går det helt enkelt inte att hålla sig uppe hur gärna man än vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar