19 december 2011

Citronkola

Förra året ville jag göra något julgodis som inte kändes så sött, och kom då på att jag ville göra syrlig citronkola. Så jag letade ett bra tag efter recept på nätet, men helt utan resultat.
Jag fick helt enkelt göra ett försök efter eget huvud och det visade sig bli helt fantstiskt redan på första försöket. Nu har jag gjort den igen, och med samma resultat, även om den inte blev riktigt lika hård som förra året. Jag gilla kola som är så hård att man kan bryta den i bitar men att den sedan mjuknar i munnen.

Det här behöver du:

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk citronsyra
2 tsk flytande citronessens
finrivet skal från två ekologiska citroner

0,5 dl florsocker
0,5 tsk citronsyra

Klä en rektangulär form ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
Blanda grädde, socker och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Koka utan lock till 122-130°C.
Mortla citronsyran till ett fint pulver och rör ner den tillsammans med citronessens och finrivet citronskal när kolan är färdig. Häll upp smeten i den bakplåtspappersklädda formen och låt stelna.

Mortla en halv tesked citronsyra och blanda med florsocker i en skål.
Klipp eller skär kolan i bitar och vänd dem i florsockerblandningen. På så vis kan man slippa att slå in varenda kola i papper. Jag förvarar mina kolor i lager på lager med papper mellan i en tät burk med lock.

Vill man ha supersura kolor kan man ta mer citronsyra i både kolasmeten och till att rulla dem i.

5 kommentarer:

  1. Gud va spännande, det skulle jag vilja testa!
    Duktig du är som kan knåpa ihop ett eget recept :)

    SvaraRadera
  2. Gjorde dessa kolor idag och jag säger bara HERREGUD vad goda de är. Dessa kommer för all framtid finnas på vårt julgodisbord framöver. Jag älskar dem! Tack så hemskt mycket för att du knåpade ihop detta recept! Blir nog till att göra en sats till ;P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååå så kul att höra:) De syrliga kolorna blir ju dessutom en sån trevlig kontrast till det söt-söta på julgodisbordet. Synd bara att det inte går att få dem citrongula i färgen. God Jul på dej!

      Radera
  3. Underbart goda, testade och la upp resultatet på Kakburken på FB, hoppas att det inte gjorde något, unnar fler att få prova. Jag skrev att det var Fru Fantastiskt recept, för det ska du ha en eloge för, som sagt supergott :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Kul att du testat och gillade:) Det är ok att du lade upp på FB om du länkade till mig. God Jul på dej!

      Radera