20 februari 2012

Potatischipskakor med pecannötter

De här kakorna bakade jag till Evas inflyttningsfest i fredags. Jag tog med mig en hel gammal brödform full med kakor och lämnade bara några stycken kvar hemma. De blev verkligen supergoda med sina intressanta kontraster av sött, salt, krispigt och mjukt och de hade strykande åtgång. Chipsen jag använde var vanliga salta potatischips. Jag lät mig inspireras av detta receptet, men tog mer av allt det goda och eftersom receptet är på engelska kommer här en översättning. I originalreceptet står det att nötterna ska vara rostade, vilket jag missade, men tänker testa nästa gång.

Det här behöver man till 30-40 kakor:

225 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker + 0,5 dl att vända kakorna i
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1,5 dl grovt hackade pecannötter
1,5 dl finkrossade potatischips
ca 5 dl vetemjöl

Topping:
0,5 dl finkrossade potatischips
1,5 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 175°C och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Blanda ihop smör och socker tills det är lätt och fluffigt. Blanda i vaniljsocker och salt. Tillsätt pecannötter, chips och vetemjöl och blanda tills degen precis går ihop.
Häll 0,5 dl strösocker i en liten skål.
Forma degen till små bollar som du plattar till, vänder i socker och lägger på en bakplåt. De kan placeras ganska nära varandra eftersom de inte växer särskilt mycket i ugnen.
Blanda de krossade chipsen med saltet och strö lite på varje kaka. Tryck till något på toppingen så fäster den bättre och mindre av det goda ramlar av.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 15 min och låt sedan svalna på galler.
Enjoy!

Jag tycker att kakorna smakade bäst när de hade svalnat eftersom nötterna blir så mjuka i ugnen.

1 kommentar:

  1. Tack för överstättningen! Jag bakade dem idag :)

    http://rainoncabriolets.blogspot.com/

    SvaraRadera