18 mars 2013

HA LONG BAY

Dagen började med att vi blev upphämtade på hotellet av en minibuss. Sedan följde en fyra timmar lång skumpig färd mot Ha Long Bay, ett område, typ skärgård, med tusentals öar, i havet öster om Hanoi. Området är även listat som världsarv och det är inte svårt att förstå varför.
Vi bokade turen ganska sent kvällen innan, vilket visade sig vara perfekt eftersom vi fick den bästa sviten till samma pris som ett vanligt rum. Innan vår resa började kollade jag upp priser på olika båtturer i Ha Long Bay och blev lite rädd när jag såg priser på 300-500 $ (USD) per person, men när man kommer till Hanoi finns det agenturer som säljer turer i var och vartannat gathörn för betydligt mindre. Vi bokade turen via vårt hotell och betalade 120 $ per person. Så mitt råd är att inte boka något hemifrån utan fixa det på plats. Man kan välja turer på en natt eller två nätter och vi valde en natt. Om man tar två nätter är andra natten på ett hotell på en av öarna. Turerna har säkert väldigt varierande kvalitet eftersom priserna verkar variera extremt mycket, men vi blev väldigt nöjda med vår tur.
Vi åkte med V'Spirit Cruises och båten var så himla fin tyckte jag. Det var egentligen inte så bra väder, men vi fick några underbara påhälsningar av solen.
När vi kom ombord var det välkomstdrink och lunch samt en kort presentation medan båten ljudlöst flöt förbi de vackra kalkstensformationerna.
Här är en av de många andra båtarna.
Sedan var det dags för kajaktur med tvåmannakajaker. Vi paddlade till en "ihålig" ö där vi paddlade in genom en tunnel och innanför var det som en lagun omgärdad av de höga klippväggarna och där bodde en liten koloni med apor.
Hela kajakturen varade kanske 1,5 timme och var väldigt trevlig.
Sedan åkte vi iväg med en mindre båt till en ö som kallas Blueberry island. Där gick vi upp till toppen, varifrån man hade fantastiskt vacker utsikt
Kolla här bara!
Åt andra hållet.
Och i solnedgången. Blev helt kär när solen tittade fram. Det var helt magiskt!
Sedan gick vi ner till stranden och en del spelade fotboll medan vi tog ett bad. Temperaturen var ungefär som i Sverige på sommaren.
När vi kom tillbaka till vår båt var det nästan mörkt och vi frös en del, men vi välkomnades av rykande hett ingefärste, perfekt för frusna kroppar. Sedan tog vi en varm dusch innan middagen serverades.
Det blev ingen sen kväll eftersom alla var väldigt trötta, men vi träffade många trevliga människor som vi hade bra pratstunder med.
Morgonen efter åkte vi till en grotta med flera kammare. Vi började i en ganska liten grotta och gick vidare genom en trång passage till en jättestor grotta... trodde vi, tills vi kom in i den sista som var helt enorm! I alla kammare fanns det stalaktiter och en massa andra intressanta formationer och speciella fenomen.
I utkanten av den största grottan tog jag bilden ovan. Det ser ut att en jätte sitter och dinglar med benen över grottöppningen.
Efteråt var det en liten, vääldigt enkel matlagningskurs på båten innan vi åter var i hamn och åkte tillbaka till Hanoi.
Jag tyckte att turen var himla bra, trots att säsongen och vädret inte var det bästa. Men det var över förväntan och jag rekommenderar det varmt.

1 kommentar:

  1. Wow Alice! Vilken fantastisk utflykt. Såå vackert. Jag tänker bara på "Älskaren" av någon anledning.. Hur som helst, vilken fantastisk plats! Och båten ser sååå fin ut!

    SvaraRadera